Till startsidan
..:: KATTEN UTAN FRIHET

Enligt husdjursmotståndare så spärrar man in katter mot deras vilja, men det är inget man märker på katten. Ta min äldsta katt, Chess, som exempel, han är mer nöjd av att sitta i ett av fönstren eller vara på balkongen emellanåt sommartid än att springa ute. De gånger jag har tagit ut honom så har han varit näst intill livrädd. Det är inte så konstigt egentligen eftersom han har ett tak över huvudet här inne, men ute så är det en himmel, plötsligt är det så öppet omkring honom och alla ljud låter annorlunda. Detta är dock en vanesak, men se till att ha en ordentlig sele!

En fri katt lever på samma sätt ute som den gör inne - den sover eller vilar större delen av dagen, vässar sina klor, stillar sin hunger, kontrollerar sitt revir och är sällskaplig när den så vill. Om katten får stilla dessa behov så har den inga problem med att anpassa sig till ett liv inomhus.

Bor man i en lägenhet så är det bra om katten har sina speciella ställen - några Chess favoritställen är hans rottingmöbel och byråerna i sovrummet. Gaston däremot sover både här och var: på fönsterbänken, sängen, i sin korg, på soffan, på hallmattan, men alltid gärna i närheten där man själv är.

Leksaker är viktigt också, gärna med kattmynta. Jag köpte små pälsklädda leksaksmöss som inte innehöll någon kattmynta men jag tog lite flytande och gned in dom med. Jag tar även några droppar på klösträdet och klösbrädan emellanåt så att dom håller sig till dom ställena.

En fördel med innekatt, helst i storstäderna, är att den är skyddad från faror, som bilar till exempel. Flera har påpekat att dom tycker att det är tortyr för katten som måste vara inne jämt, men dom vet inget annat och längtar därför inte efter någon förändring i tillvaron.

Bor man däremot i villa lite mer ut på landet så kan man bygga en bur i trädgården med hönsnät och så vidare som dom får tillbringa lite tid i. Bor man i lägenhet med balkong som man får näta in så är det ett utmärkt sätt att vidga kattens revir ytterligare och dom kan gassa i solen som är bra för pälsen.