Till startsidan
..:: ENSAMDJUR ELLER INTE?

De flesta katter som lever som ensamt husdjur och har "sin" människa borta hela dagarna har det säkerligen tråkigt. En katt sover förvisso många timmar om dygnet, men den behöver ändå stimulans. Två katter kan leka, busa och kela med varandra. Du har flera alternativ: du kan antingen ta två syskon ur samma kull, att ha en yngre och en äldre katt, eller två äldre katter. När det gäller det sistnämnda måste du dock låta dom få ordentligt med tid att vänja sig varandra och dessutom ha tillräckligt med utrymme för dem båda att ha varsitt revir.


Katten och andra katter
En katt som levt ensam anser hela lägenheten som sitt revir, om det plötsligt kommer in en ny katt i hemmet så kommer den äldre katten självklart försöka försvara sitt herravälde. Hade dom varit utomhus så hade nykomlingen rent instinktivt försvunnit bland buskarna, men det är lite svårt att göra det i en lägenhet.

När Gaston anlände hit så var jag inte alls säker på hur Chess skulle ta det, han har alltid varit mån om att det här är hans hem. Han tolererade min brors hund, en Sibiran Husky, men bara på nåder och vaktade honom gärna så han inte gjorde några felsteg. När Gaston satt inne i sin bur i hallen så satt Chess på helspänn i sovrumsfönstret och blinkade knappt i sin förskräckelse att kanske missa en rörelse.

När Gaston vågade sig ut och Chess förflyttade sig från sovrummet så väste han men höll sig på avstånd, helt klart konfunderad och försökte förstå vad det var som hände. En ny doft, pipanden och en liten vit skygg varelse som strök längs väggarna. Inte blev det väl bättre av att han såg mig hålla på och gulla med fienden och till råga på allt placera denne på klösträdet där han somnade!

Dagen efter jagade Chess Gaston i hela lägenheten, men efter ytterligare några dagar kunde man se dom ligga och sova ihop, Chess tvättade kattungen, lekte med honom... och idag skulle man kunna tro att dom bott ihop från början.


Katten och andra djur
Gaston kunde ligga intill Keb, min brors hund, och sova, eller bara slänga sig rätt ner på rygg intill Kebs matskål när denne åt, något som aldrig skulle fungerat med Chess. Det är en myt att hundar och katter inte går ihop. Om en katt tillbringar mycket tid med en hund så är det ingen risk att dom är och förblir ovänner. Det är snarare så att hundar och katter har olika kroppsspråk - en hund viftar på svansen när den är vänligt sinnad och söker kontakt medan en katt visar irritation och aggressivitet. Hundar nosar på varandra i analöppningen med en gång, katter söker kontakt nos mot nos och blir de trängda i det läget så höjer dom tassen som för att slå bort fienden, hunden ser detta som en inbjudan till lek.

Hamster, marsvin som är mindre än en katt ser den säkerligen som byte, men katter kan bli vana vid dvärgkaniner. Katter jagar och äter fåglar, men dom kan ändå bli vänner med undulater och kanariefåglar till exempel. Papegojor kan bli avundsjuka och attackera katten med näbben, men katten kan slå den med tassen och bitas om det vill sig illa.