Till startsidan
..:: KLÖS- OCH KLÄTTERTRÄD

Detta är en viktig möbel för katten som inte bara vässar klorna på den utan även tränar utspärrnings- och indragningsmekanismen, avreagerar frustation och ilska och markerar, men också för att visa sin överlägsenhet. Om jag råkar skrämma Gaston genom att komma för plötsligt inpå honom så börjar han frenetiskt att dra klorna i hallmattan eller klösträdet, vilket som nu är närmast. Chess däremot springer ut i hallen och krafsar hysteriskt på klösbrädan vid badrumsdörren, ståendes på bakbenen och med öronen liggandes bakåt. Detta är för att avskräcka fienden eftersom han visar hur macho han är och för att avreagera sig.

På undersidan av kattens framtassar sitter det doftkörtlar med vilkas hjälp den markerar när den klöser. När du ska placera ut klösträd eller klösbrädor så sätt dom gärna så att katten går förbi dem ofta och därmed kan markera sin doft så ofta den vill, speciellt om den lever med en annan katt.

Jag köpte mitt stora klösträd från Djurhuset och fick det levererat till dörren. Till och med jag tyckte det var som på julafton när jag fick öppna kartongen och sätta ihop den under översikt av Chess som tyckte att jag skulle tömma kartongen fortast möjligt så att han kunde lägga sig där =). Den blev en favorit med en gång, och än mer när jag hade droppat lite kattmynta här och var över den.

För den som är händig så är byggandet av en egen kreation en möjlighet och behöver inte kosta så mycket heller. Ta till exempel en trädstam som du hittar ute i naturen och fäst den mot en vägg. Det finns även bra tips på nätet för att bygga eget träd:

- Katt.nu
- Katter.nu
- Kicki's Hemsida

Om du ska köpa ett klösträd så var noga med att det inte är för vekt, det är bättre att betala lite extra för ett kraftigt träd som tål lite.