Till startsidan
..:: KATTLÅDA

Katter gräver ner sina exkremiteter, inte på grund av renlighet utan för rangordningen. En dominerande utekatt gräver inte ner sin avföring, detta för att hålla främlingar på avstånd från sitt revir. Men en katt som lever med en människa krafsar gärna över för att dölja denna hotlukt, precis som underordnade och vänliga katter gör i det fria.


Placering
Placera kattlådan i toaletten eller badrummet för att ge katten lite lugn och ro. Om det inte finns plats där så tänk på att aldrig sätta en kattlåda i närheten av matskålarna, för då lär inte katten äta. En katt som blir irriterad kan behöva gå på toaletten ofta och bör därför ha tillgång till den då den behöver.


Renhållning
Ha en konstant mängd i kattlådan, gärna 5 cm i höjd, och fyll på allt eftersom du tar bort. Själv använder jag Eldorado Kattsand [5 liter ā 20 kronor på Willy:s] som inte luktar, dammar och har väldigt bra uppsugningsförmåga. Jag har testat andra sorter men dom sög inte upp bra och Chess gillar dom inte utan håller sig hellre än att gå på toaletten.

Fördelen med den här sanden är att man inte behöver göra rent lådan så värst ofta, med vissa sorters kattströ måste man tvätta ur lådan en gång i veckan för att den ska hålla sig fräsch, jag gör det en gång i månaden. I och med att jag har en bra mängd med sand så fastnar inget i botten på lådan och blir därför inte äcklig. När du ska tvätta ur den så räcker det med hett vatten, använd inte skölj- eller desinfektionsmedel!

Ta bort avföring och urinklumpar regelbundet så att katten inte i ren protest sätter sig i sängen, i tvätten eller någon annanstans och gör sina behov. Spola inte ner kattsanden i toaletten utan ta istället 2- eller 3-liters plastpåsar som du lägger det i och slänger i soporna.