Till startsidan
..:: EN KATTSÄKER BOSTAD

Balkong och öppna fönster
Risken på en balkong som inte är inglasad eller nätad är att katten hoppar över och ramlar ner, och ett öppet fönster kan katten tränga sig ut genom. Om du har öppna vridfönster kan katten försöka hoppa igenom springan, fastna och strypa sig själv. Det finns speciella anordningar i fackhandeln som du kan säkra med.


"Hålor" och springor
Som till exempel öppna lådor, golvvaser, plastpåsar, tvätt- och diskmaskin, smala springor och gluggar.

Alla skumma hål ser katten som något magiskt och gömmer sig snabbt där och kan bli inklämd elelr kvävd. Kontrollera innan du stänger lådor och skåpdörrar eller innan du sätter igång en maskin (även mikrovågsugnar och frysskåp). Täck över tomma vaser liksom springor bakom och under möbler.


Dörrar
Genom att hoppa upp på handtaget så kan vissa katter öppna dörrar, se till att ha dom låsta (speciellt ytterdörren), eller byt ut handtaget mot en dörrknopp. Min balkongdörr har jag säkrat genom att sätta på en hasp som jag hakar i om jag ska vädra lite, haspen är för högt upp för att dom ska nå den och öppningen är för liten för att nån av dem ska kunna komma ut.


Heta plattor, pannor, strykjärn, torktumlare, tända ljus...
Nyfikna katter kan bränna sig på tassarna. Lägg lock på grytor och pannor innan du lämnar köket och ställ en vattenfylld kastrull med lock på den varma plattan. Dra ut kontakten till strykjärnet, släck elden i öppna spisen, släck brinnande ljus och låt inte cigaretter ligga och brinna i askkoppen.

För inte så länge sen kunde man läsa om en katt som hade hoppat in i en tvättmaskin, blev tvättad i 40 grader och centrifugerad. Han klarade livhanken, men det är inte alla som gör det. Låt aldrig luckan till tvättmaskinen stå öppen och när du ska fylla den, kolla så att inte katten har hoppat in av ren nyfikenhet. Detsamma gäller för centrifugen om du har en separat.


Sytillbehör och knappnålar
Låt inget ligga framme, katten kan trampa på eller äta dem. Trådar som katten äter kan i värsta fall förstöra inälvorna.


Tvätt- och rengöringsmedel, kemikalier, piller
Katten blir förgiftad. Allt som är farligt för barn är farligt för husdjur så låt inget stå framme.


Rumsväxter
Det finns många giftiga växter för katter. Oerfarna katter kan av ren nyfikenhet tugga på det mesta, men vanligtvis känner dom på sig vad som kan ätas och inte. Men för säkerhets skull så ska man inte införskaffa följande växter: Cyklamen, azalea, dieffenbachia, murgröna, hyacint, philodendron, primula, samt julstjärna.