Till startsidan
..:: KASTRERING

Bor du i en lägenhet är kastrering förr eller senare oundvikligt. Många är emot detta ingrepp och tycker att det är barbariskt och hemskt mot katten. Visst är det elakt, men om du bor i en lägenhet är det en sanitär olägenhet att ha en markerande hane, urinen bokstavligt talat stinker och det blir skador på golv, väggar och möbler. En löpande hona är inte heller att föredra, hjärtskärande skrik vid alla tider på dygnet är ingen trevlig upplevelse.

Ingreppet är enkelt och utförs av veterinär och katten får i regel åka hem samma dag.

Hankatten
När katten är 8-10 månader gammal blir hanen könsmogen och när man kastrerar den tas testiklarna bort. Man får inte ge honom något att äta kvällen före ingreppet på grund av narkosen och är snabbt på benen igen. Han kan även opereras med lugnande medel och lokalbedövning.

Överviktighet hör till efter ingreppet, dom har en tendens att bli mer glupska, och för att förhindra detta så får man sysselsätta dom mer och ge dom mindre mat.

Chess kastrerades i mars 2002 och allt gick jättebra. Jag lämnade in honom på Blå Stjärnan klockan åtta på morgonen och hämtade honom på eftermiddagen. Han var lite groggy och sov större delen av kvällen men var sitt vanliga jag dagen därpå. Han fick en krage som han hatade - vem hade inte gjort det - och det måste ha varit hemskt att inte komma åt och kunna tvätta sig ordentligt. Men jag tog av den tidigare och såret läkte fort, det var inget stort snitt heller.


Honkatten
Efter första löpningen, mellan 6 och 12 månader - tas äggstockarna oftast med en bit av livmodern bort. Man kan också göra det senare, efter att hon fått en kull med ungar. Såret sys ihop och stygnen kan försvinna av sig själva. Hon behöver vila och inte sätta igång med att klättra och stoja omkring. Kontakta veterinären om det uppstår komplikationer.


Sterilisering
Med denna metod bibehåller katten fortplantningsdriften, men sädes- eller äggledare skärs av och gör dem på det sättet ofruktsamma.

P-piller
Avelskatter som inte får löpa mellan avelsgångerna får p-piller. En längre tid med piller kan ge skador på livmodern.