Till startsidan
..:: SEMESTERTIDER

Vid frågan om vad du ska göra med katten under semestern borde du tänka på följande: En katt, speciellt en innekatt, är definitvt inte någon ensamvarg och mår inte bra av att lämnas ensamma - att tro det är fel. Den mår bäst i sin egen kända miljö men vill för den skull inte vara utan närheten av människor.

Om du vill lämna katten hemma så till att en tillförlitlig person ser efter den, och har möjlighet att komma till lägenheten en till två gånger om dagen för att ge katten mat, göra rent kattlådan och även vill och har tid att kela och leka lite. Syskon, vänner eller grannar kanske kan ställa upp.

Att ta med katten till olika semesterorter kan vara stressande eftersom det alltid är nya miljöer. Har du ett sommarhus så är det perfekt eftersom omgivningen alltid är densamma.

Ett kattpensionat måste du välja i förväg och katten måste vara vaccinerad, annars kanske den bo hos nån vän under tiden som den trivs med.


Att vänja katten vid bilåkning
Ställ fram buren några dagar i förväg för att låta katten bekanta sig (jag har mina burar ståendes framme jämt på olika platser, det är bra krypin). När den har gjort sig hemmastadd bär ner buren till bilen och prata med katten, bär sedan upp den igen efter en stund för att stärka kattens förtroende.

Kör en kortare biltur nästa gång och klarar den stressen lär du inte ha några problem med att låta katten följa med.


Katten på resa
FÖRE RESAN: Om ni ska åka långt så ge inte katten någon mat kvällen innan, detta för att matsmältningen begränsas. Se till att den har tillgång till vatten hela tiden, gärna i buren också. Vissa katter kan hålla sig länge och andra behöver gå på lådan titt som tätt under resans gång, på grund av oro. Du bör alltså ha en plastbytta med kattsand i beredskap. Ska du släppa ut katten ur buren se till att bildörrar och fönster är stängda och använd alltid sele och koppel om ni ska gå ut ur bilen.

Ska ni passera någon gräns så ha vaccinationsintyg i beredskap. Upplysningar kan du av din veterinär eller av länsveterinären om regler vid utlandsresor med djur.

TÅGRESA: Det finns särskilda vagnar eller kupéer som tillåter djur och katten följer med utan extra kostnad om den reser i bur.

FLYGRESA: Charterflyg tillåter oftast inte att djur följer med, men om du ska åka reguljärt får man i regel ta med kattburen i kabinen.