Till startsidan
..:: ÖGON-, ÖRON-, OCH KLOVÅRD

Rengöring av ögonen
Om din katt har lätt skorpbildning i ögonvrårna ska du ta bort dessa med en fuktig, mjuk pappersnäsduk. Torka alltid från ögat mot nosen.

Ett plötsligt, rikligt tårflöde kan tyda på att det kommit in något skräp och endast veterinären ska ta bort det. Perserkatter har den rasbetingade intryckta nosen har ofta en förträngning eller förstoppning i tårkanalerna och därför tårade ögon med gulaktiga spår i pälsen. Ögonen måste därför torkas flera gånger om dagen. Veterinären kan också skriva ut ögondroppar.


Öronkontroll
Öronen bör kontrolleras regelbundet. Om det är nödvändigt att ta bort damm ur öronmusslan använd en pappersnäsduk, aldrig en bomullstopp.

Om mörka små klumpar syns och katten kliar sig ofta och skakar på huvudet tyder det på öronkvalster. Gå då till veterinären.


Klovård
Inomhuskatter som inte använder klorna tillräckligt mycket har mycket böjda eller utskjutande klor och kan lätt fastna i mattor och möbler. I djuraffären finns det speciella klosaxar. Klipp bara den genomskinliga klospetsen, annars för du katten illa.

Bli inte orolig om du vid klösbrädan eller -trädet hittar något som ser ut som avslitna klor. Det är bara bortklösta klohöljen under vilka de nya glänsande klorna kommer fram.