Till startsidan








..:: OM VACCINERING OCH VACCINATIONSSCHEMA

En katt kan, om de utfodras rätt, sköts väl och behandlas kärleksfullt och inget olyckligt inträffar bli fjorton till femton år, ibland till och med tjugo år gamla. Att katter är sega, härdade och har mer motståndskraft än många andra djur vet vi, därför finns det säkert många kattägare som inte vet vad det innebär att ha en sjuk katt. En frisk katt är:

- nyfiken, livlig, lekfull och när den lämnat babystadiet putsar den sig regelbundet och noggrant. Dessutom har den
- glänsande, tjock päls,
- klara ögon,
- rena öron - även inuti,
- alla sina tänder i behåll och utan beläggning,
- rosa tandkött utan dålig lukt,
- en formad, mjuk och mörk avföring och gul klar urin.

En sjuk katt sitter bara och hänger, kliar sig kanske hela tiden och äter inte.

Vaccinationer
Den viktigaste åtgärden du kan göra för din katt är att vaccinera den regelbundet. Det är fel att tänka att en innekatt inte behöver vaccineras för även den utsätts för främmande bakterier - från skor till exempel. En katt som skall vaccineras måste vara frisk och fri från parasiter. Ta med ett avföringsprov till veterinären före vaccineringen. Du måste vaccinera mot kattpest och kattsnuva. Vaccinationen ger bara immunitet mot vissa virus och dess verkan är därför begränsad.

Det är viktigt att se till att få katten vaccinerad vid samma tid påföljande år, så att den hela tiden är skyddad. I Sverige vaccineras inte våra djur för rabies. I en del länder, bland annat Tyskland, vaccineras katter mot leukemi, en infektionssjukdom som är spridd över hela världen. Ett så kallat ELISA-test kan avslöja om en katt lider av denna smygande sjukdom eller inte, den sprids genom urin och saliv till exempel.

Mot vissa sjukdomar, som FIP (bukhinneinflammation) och Aujeszkys sjukdom, finns inget vaccin. De har för det mesta dödlig utgång men kan inte överföras till människor.

Vaccinationsschema
Kattpest Kattinfluensa
Första vaccinationen 7-8 veckors ålder 7-8 veckors ålder
Andra vaccinationen för katter under 12 veckor efter 3-4 veckor efter 3-4 veckor

Tredje vaccinationen för katter som är 12 veckor
och äldre

efter 1 år efter 1 år
Vaccination för att upprätthålla vaccinations-
skyddet
varje år varje år