Till startsidan
..:: SJUKDOMAR SOM KAN ÖVERFÖRAS TILL MÄNNISKOR

Så länge du vidtar erforderliga förebyggande åtgärder och är noga med hygienen behöver du inte vara rädd att bli smittad av din katt. En innekatt som bara äter kokt mat eller färdigfoder och är vaccinerad drabbas sällan av sjukdomsalstrare. En katt som får springa ute är mer mottaglig för parasiter och infektioner, men som sagt så är hygien och vaccinationer A och O.

Rabies
Om katten skall exporteras får den en rabiesspruta, annars inte.

Toxoplasmos
Gravida kvinnor som utsätts för denna sjukdom bör ta ett toxoplasmosprov (blodprov) i början av havandeskapet, två gånger med sex veckors mellanrum. Detta för att det ofödda barnet kan få svåra skador på ögonen och hjärnan.

En blivande mor behöver inte skiljas från sin katt, men en gravid kvinna som inte har egen katt, vars bakterieflora hon är van vid, bör helst låta bli att klappa och smeka andras katter.

Ringorm - Microsporum canis
Hårfällning och klåda är tecken på ringorm, vilken förorsakas av hudsvamp. Ta katten till veterinär för behandling och för att förhindra att katten blir smittad igen bör sovplats, borste, kam och leksaker desinficeras eller kastas. För att desinfektera hemmet kan man kontakta Anticimex.

Spolmask
Regelbunden avsmaskning motvekar spolmask. Följ anvisningen på förpackningen.

Loppor, kvalster, fästingar
På apoteket finns en lösning som gör att lopporna inte längre vill suga kattens blod när man droppar den i nacken på katten.

Vid lopp- eller kvalsterangrepp gör man grundligt rent där katten uppehåller sig (soffa, korg och så vidare), och dammsuger ordentligt i springor, golvbeläggningar, fogar och under mattor där loppor kan överleva i upp till fyra månader.