Till startsidan
..:: VÅRD VID LÄTTARE SJUKDOMAR

När du har en sjuk katt hemma så är det mycket viktigt att du talar med och klappar den. Håll dig på samma nivå som katten - att du sätter dig på golvet eller har katten på ett bord. Låt katten ligga på en varm plats där han känner sig trygg. Se till att katten dricker mycket, om den till exempel kräks och/eller har diarré, är vätska viktigare än föda.

Tabletter
När du skall ge katten medicin i tablettform så ta ett varsamt tag i huvudet med en hand, håll med ett visst tryck bakom tänderna. Katten öppnar ofrivilligt munnen och då stoppar du tabletten så lång ner i svalget som möjligt på katten. Massera sen halsen i riktning mot magen tills du känner en sväljrörelse.

Droppar
Med hjälp av en doseringsspruta kan du spruta en dos bakom kindtänderna, inte rakt ner i strupen och inte med en kraftig stråle så att katten riskerar att sätta i vrångstrupen. En annan variant är att droppa medicinen på tassarna eftersom katten i regel slickar dom rena omedelbart.

Observera
att du skall följa veterinärens anvisningar och avbryt inte medicineringen även om katten verkar friskare efter halva behandlingstiden! Ge heller aldrig ditt husdjur medicin som är avsedd för människor.